Huurverhoging: wat verandert er voor jou?

Tuesday, June 18, 2024

HTJZ #BLOG/Huurverhoging: wat verandert er voor jou?

De opkomst van groene arbeidsvoorwaarden: wat je moet weten

Huurverhoging: wat verandert er voor jou? 

Wat zijn groene arbeidsvoorwaarden?

Als ondernemer ben je vast op de hoogte van het belang van goede huurovereenkomsten voor jouw bedrijfsruimte. Maar wist je dat er recentelijk wijzigingen zijn aangekondigd die invloed kunnen hebben op hoe huurverhogingen worden berekend? Hieronder lees je wat er is veranderd en wat dit voor jou betekent.

Nieuwe regels voor huurverhogingen

Belang van groene arbeidsvoorwaarden

Tot nu toe werden huurverhogingen vaak gekoppeld aan de jaarlijkse inflatie. Maar nu heeft de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) aangekondigd dat dit gaat veranderen. In plaats van de standaardregels te volgen, krijgen partijen nu meer vrijheid om zelf afspraken te maken over huurverhogingen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld kunt afspreken om de huurprijs elk jaar met een vast percentage te verhogen, of om de verhoging te baseren op het inflatiepercentage.​

Wat betekent dit voor jouw lopende huurovereenkomst?

Misschien maak jij al gebruik van een huurovereenkomst gebaseerd op de oude regels. Maak je geen zorgen, want de veranderingen hebben niet automatisch gevolgen voor bestaande afspraken. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft weliswaar kritiek geuit op de oude regels, maar dit betekent niet dat jouw huidige overeenkomst ongeldig is.​

Wat als je toch problemen hebt?

Als je denkt dat jouw overeenkomst in strijd is met de nieuwe regels, zijn er een paar dingen die je kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld contact opnemen met de ROZ om te vragen om compensatie voor eventuele schade. Maar let op, je moet wel kunnen aantonen dat jouw overeenkomst echt in strijd is met de nieuwe regels en dat je hierdoor schade hebt geleden. Dit kan soms lastig zijn om te bewijzen.

​Daarnaast is het mogelijk dat in uitzonderlijke gevallen bepaalde bepalingen in bestaande huurovereenkomsten worden vernietigd. Dit gebeurt als deze in strijd zijn met de wet. Dit is echter niet iets wat vaak voorkomt.

Conclusie

Al met al betekenen de nieuwe regels meer flexibiliteit voor jou als ondernemer. Maar als je toch problemen hebt met jouw huidige overeenkomst, zijn er opties om hiermee om te gaan. Het belangrijkste is om goed op de hoogte te blijven van de veranderingen en te weten wat jouw rechten zijn als huurder of verhuurder.

Duurzame versus groene arbeidsvoorwaarden

 


Advies nodig?

customer1 png

Mijn naam is Edgar Stam

Oprichter, advocaat en CEO bij Het Team Juridische Zaken

Vroeger wachtte ik tot een ondernemer bij mij kwam. Dat waren hij en ik bijna eigenlijk altijd te laat om gedoe te voorkomen.

Als ik dan vroeg waarom hij niet even eerder had gebeld dan hoorde ik altijd hetzelfde antwoord: ja dan gaat de meter meteen lopen en jij bent zo duur. En als ik dan doorvroeg, dan bleek dat hij eigenlijk dacht dat je een advocaat alleen maar inschakelt als je een conflict hebt.

Onzin!

Een probleem oplossen kost veel meer dan een probleem voorkomen.

Dus als je een advocaat je laat helpen om gedoe te voorkomen kost hij veel minder en levert hij veel meer op.

Daarom helpen wij ondernemers met ons stappenplan om hun bedrijf juridisch bulletproof te maken zodat zij meer geld, tijd en energie overhouden en een sterker bedrijf.

1 png

Get Our Best Selling Product!

You just read about this...

Super excited about this product? We are, too! We just wrote this whole blog post that mentions it.

Ready to buy it? Get access to the Product here: