Ben ik aansprakelijk als mijn zzp'er schade veroorzaakt bij mijn klant?

Monday, November 11, 2024

HTJZ #BLOG/ZZP/Ben ik aansprakelijk als mijn zzp'er schade veroorzaakt bij mijn klant?

De opkomst van groene arbeidsvoorwaarden: wat je moet weten

Ben ik aansprakelijk als mijn zzp'er schade veroorzaakt bij mijn klant?

Wat zijn groene arbeidsvoorwaarden?

Belang van groene arbeidsvoorwaarden

Als ondernemer is het nooit fijn om aansprakelijk gesteld te worden, vooral niet door een klant. Dit kan nog lastiger zijn als de schade is veroorzaakt door een ingehuurde ZZP'er, waar je weinig invloed op had. Stel dat deze ZZP'er schade veroorzaakt en de klant jou daarvoor aansprakelijk stelt met een aanzienlijk bedrag aan schade. Ben je dan wettelijk verantwoordelijk en moet je de schade betalen? Zijn er mogelijkheden om jouw aansprakelijkheid te beperken of zelfs helemaal uit te sluiten?

ZZP’er en aansprakelijkheid

Eerst is het belangrijk om te weten dat er twee soorten aansprakelijkheid zijn: contractuele en buitencontractuele aansprakelijkheid. Contractuele aansprakelijkheid ontstaat wanneer iemand zich niet aan de afspraken houdt die in een contract zijn vastgelegd, zoals bij wanprestatie. Dit betekent dat een belofte niet goed is nagekomen, wat ook wel een "toerekenbare tekortkoming" wordt genoemd. Buitencontractuele aansprakelijkheid heeft te maken met situaties waarbij iemand schade veroorzaakt zonder dat dit direct te maken heeft met een overeenkomst, zoals bij een onrechtmatige daad. Deze vorm staat los van de afspraken in een contract.

Contractuele aansprakelijkheid voor ingehuurde ZZP’er

Bij contractuele aansprakelijkheid maakt het niet uit of de schade is veroorzaakt door jou, een werknemer of een ingehuurde ZZP'er. Als je hulp inschakelt bij het uitvoeren van een overeenkomst, zoals werknemers of ingehuurd personeel, ben je voor hun gedrag net zo verantwoordelijk als voor je eigen gedrag. De wet ziet dus geen verschil tussen eigen werknemers en ingehuurde ZZP'ers.

De hulppersoon moet worden ingezet voor de uitvoering van een overeenkomst. Het bovenstaade geldt dus niet als de hulppersoon wordt ingezet in de fase vóórdat een contract is getekend (zoals een adviseur die advies geeft over een financieel product voordat er een overeenkomst ontstaat). Het is belangrijk te weten dat de aansprakelijkheid van hulppersonen niet altijd vaststaat. De rechter kan kijken naar verschillende factoren, zoals hoeveel invloed en controle de opdrachtgever heeft op de hulppersoon, wat voor taak er wordt uitgevoerd, en andere relevante omstandigheden, om te beslissen of de hulppersoon mede aansprakelijk is of alleen jij als opdrachtgever.

Let op: Een ZZP'er kan, anders dan een werknemer, in zijn algemene voorwaarden bepalen dat hij zijn aansprakelijkheid beperkt of uitsluit (werknemers zijn bijna nooit aansprakelijk voor schade). Het is daarom slim om de algemene voorwaarden van de ZZP'er goed door te lezen voordat je beslist of je ermee akkoord gaat. In jouw eigen algemene voorwaarden kun je ook opnemen dat de aansprakelijkheid voor hulppersonen is uitgesloten of beperkt. In sommige gevallen kan het echter zo zijn dat redelijkheid en billijkheid ervoor zorgen dat de ZZP'er geen gebruik kan maken van deze beperking of uitsluiting van aansprakelijkheid.

Buitencontractuele aansprakelijkheid voor ingehuurde ZZP’er

Bij buitencontractuele aansprakelijkheid maakt de wet wel onderscheid tussen werknemers en zelfstandigen, zoals een ZZP'er. Een ZZP'er wordt meestal als een zelfstandige beschouwd, en als hij schade veroorzaakt, ben je als opdrachtgever alleen aansprakelijk als hij het werk uitvoerde als onderdeel van jouw bedrijfsactiviteiten. Dit geldt bijvoorbeeld als een ZZP'er hetzelfde soort werk doet als jouw bedrijf. Maar als een bouwbedrijf een schilder inhuurt, is dat anders, omdat schilderwerk geen directe bedrijfsactiviteit van het bouwbedrijf is, en kan het bouwbedrijf niet aansprakelijk gehouden worden.

Soms kan een ZZP'er onder bepaalde omstandigheden toch als werknemer worden gezien, bijvoorbeeld als hij onder jouw gezag werkt, of hij op dezelfde wijze als een werknemer werkt in jouw organisatie, jouw bedrijfsnaam gebruikt of in jouw bedrijfskleding loopt. In zo'n geval de ZZP’er als werknemer gezien worden en kan je sneller aansprakelijk worden gesteld.

Om dit risico te beperken, is het belangrijk om goede afspraken te maken met de ZZP'er en duidelijk naar buiten te laten zien dat hij een zelfstandige is. De aansprakelijkheid kan niet beperkt worden als het gaat om werk dat voor jouw bedrijf wordt gedaan.

Om de opdrachtgever aansprakelijk te stellen op basis van dit artikel, moeten de volgende voorwaarden worden vervuld:

- De opdracht moet worden uitgevoerd voor het bedrijf van de opdrachtgever.

- De hulppersoon (bijvoorbeeld een ZZP'er) moet zelf aansprakelijk zijn voor een fout die tijdens het werk is gemaakt.

- De fout moet zijn gemaakt tijdens het uitvoeren van de opdracht.

- Er moet schade zijn, een verband tussen de fout en de schade, en de fout moet betrekking hebben op de werkzaamheden waarvoor de hulppersoon was ingeschakeld.

Meer weten? Neem contact met ons op.

Duurzame versus groene arbeidsvoorwaarden

Advies nodig?

customer1 png

Mijn naam is Edgar Stam

Oprichter, advocaat en CEO bij Het Team Juridische Zaken

Vroeger wachtte ik tot een ondernemer bij mij kwam. Dat waren hij en ik bijna eigenlijk altijd te laat om gedoe te voorkomen.

Als ik dan vroeg waarom hij niet even eerder had gebeld dan hoorde ik altijd hetzelfde antwoord: ja dan gaat de meter meteen lopen en jij bent zo duur. En als ik dan doorvroeg, dan bleek dat hij eigenlijk dacht dat je een advocaat alleen maar inschakelt als je een conflict hebt.

Onzin!

Een probleem oplossen kost veel meer dan een probleem voorkomen.

Dus als je een advocaat je laat helpen om gedoe te voorkomen kost hij veel minder en levert hij veel meer op.

Daarom helpen wij ondernemers met ons stappenplan om hun bedrijf juridisch bulletproof te maken zodat zij meer geld, tijd en energie overhouden en een sterker bedrijf.

1 png

Get Our Best Selling Product!

You just read about this...

Super excited about this product? We are, too! We just wrote this whole blog post that mentions it.

Ready to buy it? Get access to the Product here: