Mediation: moet ik hieraan meedoen?

Wednesday, September 25, 2024

HTJZ #BLOG/Mediation: moet ik hieraan meedoen?

De opkomst van groene arbeidsvoorwaarden: wat je moet weten

Mediation: moet ik hieraan meedoen?

Wat zijn groene arbeidsvoorwaarden?

Belang van groene arbeidsvoorwaarden

Stel, je werknemer is ziek en de bedrijfsarts geeft als advies om met elkaar in gesprek te gaan onder leiding van een onafhankelijk derde of in mediation. Mediation is een methode om conflicten op te lossen met hulp van een onafhankelijke mediator. Maar is het altijd verstandig om hieraan mee te doen?

Wat houdt mediation in?

Mediation is een vrijwillige manier om een conflict op te lossen. Dit betekent dat je niet verplicht bent om mee te doen en dat je op elk moment kunt stoppen, zelfs als je al akkoord bent gegaan met de mediation. Toch kan het in sommige situaties onverstandig zijn om mediation af te wijzen.

Mediation in arbeidsconflicten

In arbeidsconflicten wordt mediation vaak geadviseerd door de bedrijfsarts. Als werkgever is het belangrijk te weten dat het weigeren van mediation, zeker als dit op advies van de bedrijfsarts gebeurt, kan worden gezien als het niet nakomen van je re-integratieverplichtingen. Dit kan vervelende juridische gevolgen hebben. Ook voor werknemers geldt dit. In een zaak uit 2023 oordeelde het Hof Den Haag dat een werknemer die mediation weigerde, onvoldoende meewerkte aan de re-integratie, wat uiteindelijk leidde tot ontslag. Daarom is het meestal verstandig om mee te werken aan mediation als de bedrijfsarts dit adviseert.

Mediation in zakelijke conflicten

In commerciële conflicten wordt mediation ook vaak ingezet. Hoewel je hier niet verplicht bent om aan deel te nemen, zijn veel rechters geneigd om mediation als eerste stap te proberen voordat ze een definitieve uitspraak doen. In sommige gevallen kan het weigeren van mediation zelfs invloed hebben op de uitkomst van de zaak. Zo wijst de Ondernemingskamer regelmatig mediators aan om te helpen tijdens lopende procedures. Mediation kan echter niet worden afgedwongen, en je bent dus vrij om niet mee te doen, al kan het in veel situaties nuttig zijn.

Vertrouwelijkheid van mediation

Een van de belangrijke kenmerken van mediation is de vertrouwelijkheid. Alles wat tijdens de sessies wordt besproken, blijft tussen de partijen en de mediator. Zelfs als de zaak voor de rechter komt, mag niets van de mediation worden gebruikt. Dit geeft de partijen de ruimte om eerlijk en open te communiceren zonder angst voor negatieve gevolgen.

Meer weten? Schakel ons in!

Duurzame versus groene arbeidsvoorwaarden

Advies nodig?

customer1 png

Mijn naam is Edgar Stam

Oprichter, advocaat en CEO bij Het Team Juridische Zaken

Vroeger wachtte ik tot een ondernemer bij mij kwam. Dat waren hij en ik bijna eigenlijk altijd te laat om gedoe te voorkomen.

Als ik dan vroeg waarom hij niet even eerder had gebeld dan hoorde ik altijd hetzelfde antwoord: ja dan gaat de meter meteen lopen en jij bent zo duur. En als ik dan doorvroeg, dan bleek dat hij eigenlijk dacht dat je een advocaat alleen maar inschakelt als je een conflict hebt.

Onzin!

Een probleem oplossen kost veel meer dan een probleem voorkomen.

Dus als je een advocaat je laat helpen om gedoe te voorkomen kost hij veel minder en levert hij veel meer op.

Daarom helpen wij ondernemers met ons stappenplan om hun bedrijf juridisch bulletproof te maken zodat zij meer geld, tijd en energie overhouden en een sterker bedrijf.

1 png

Get Our Best Selling Product!

You just read about this...

Super excited about this product? We are, too! We just wrote this whole blog post that mentions it.

Ready to buy it? Get access to the Product here: