Wednesday, March 05, 2025
Je schuldenaar, X, heeft je een voorstel gedaan op basis van de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA). Dit is een traject dat speciaal bedoeld is voor bedrijven die eigenlijk levensvatbaar zijn, maar in financiële problemen zitten. Het doel is om zo’n bedrijf financieel weer gezond te maken en faillissement te voorkomen. Dit voorstel kan grote gevolgen hebben voor de rechten die u als schuldeiser heeft. Het is daarom heel belangrijk dat je deze brief en het akkoord goed doorleest.
De WHOA biedt ondernemingen met financiële problemen de kans om hun schulden te herstructureren. Daarbij kunnen zij schuldeisers en aandeelhouders vragen om akkoord te gaan met een aanpassing van hun rechten. Je wordt uitgenodigd om te stemmen over dit akkoord. Hoe dit stemmen werkt, staat in het akkoord uitgelegd.
Als een meerderheid van de schuldeisers (gebaseerd op het bedrag van hun vorderingen) instemt, mag de schuldenaar de rechter vragen om het akkoord officieel goed te keuren (dit heet homologeren). Als de rechter het akkoord goedkeurt, is het akkoord bindend voor iedereen die erbij betrokken is — dus ook voor jou. Dit geldt ook als je tegen het akkoord hebt gestemd of als je helemaal niet hebt meegedaan aan de stemming.
Belangrijk: als je bezwaar hebt tegen het akkoord, laat dit dan meteen weten aan je schuldenaar. Wacht je te lang, dan telt je bezwaar misschien niet meer mee.
De rechter bekijkt of het akkoord voldoet aan de wettelijke eisen. Dit doet de rechter op twee manieren:
1. Algemene controle: De rechter checkt altijd:
- of alle verplichte informatie in het akkoord staat;
- of de procedure volgens de regels is verlopen;
- of er andere redenen zijn waarom het akkoord misschien niet goedgekeurd zou mogen worden.
2. Extra controle op verzoek: De rechter kijkt dieper naar bepaalde punten als een schuldeiser bezwaar maakt. Bijvoorbeeld als een schuldeiser door het akkoord slechter af zou zijn dan bij een faillissement. Ook kunnen schuldeisers zich beroepen op eerlijke behandeling als er binnen hun groep (klasse) te weinig steun is voor het akkoord.
Als je vindt dat het akkoord niet aan deze regels voldoet, is het belangrijk dat je dat aan je schuldenaar laat weten. Kom je er samen niet uit, dan kun je dit aan de rechter melden.
Na de stemming krijg je te horen wat de uitslag is. Je krijgt ook bericht of er een zitting bij de rechter komt om het akkoord goed te keuren. Als die zitting er komt, hoor je op welke datum en hoe laat dat is. Bent je het niet eens met het akkoord? Dan kun je de rechter vragen om het verzoek van je schuldenaar af te wijzen. Je ontvangt daarover meer informatie als de rechtbank inderdaad gevraagd wordt om het akkoord te beoordelen.
Omdat een goedgekeurd akkoord grote gevolgen kan hebben voor je rechten, is het slim om juridisch advies te vragen. Zeker als er veel voor je op het spel staat. De WHOA is een ingewikkelde wet en de gevolgen van een akkoord kunnen ingrijpend zijn.
Procedure Wet homologatie onderhands akkoord (Whoa) | Rechtspraak
Meer weten? Schakel ons in!
Oprichter, advocaat en CEO bij Het Team Juridische Zaken
Vroeger wachtte ik tot een ondernemer bij mij kwam. Dat waren hij en ik bijna eigenlijk altijd te laat om gedoe te voorkomen.
Als ik dan vroeg waarom hij niet even eerder had gebeld dan hoorde ik altijd hetzelfde antwoord: ja dan gaat de meter meteen lopen en jij bent zo duur. En als ik dan doorvroeg, dan bleek dat hij eigenlijk dacht dat je een advocaat alleen maar inschakelt als je een conflict hebt.
Onzin!
Een probleem oplossen kost veel meer dan een probleem voorkomen.
Dus als je een advocaat je laat helpen om gedoe te voorkomen kost hij veel minder en levert hij veel meer op.
Daarom helpen wij ondernemers met ons stappenplan om hun bedrijf juridisch bulletproof te maken zodat zij meer geld, tijd en energie overhouden en een sterker bedrijf.
You just read about this...
Super excited about this product? We are, too! We just wrote this whole blog post that mentions it.
Ready to buy it? Get access to the Product here:
Pagina's
Social