Prijsstijgingen doorbelasten: kan dat en mag dat?

Wednesday, February 08, 2023

HTJZ #BLOG/Prijsstijgingen doorbelasten: kan dat en mag dat?

Door de aanhoudend stijgende prijzen voor energie en grondstoffen wordt de inkoop van veel van onze abonnees duurder. Zodanig duurder, dat in een aantal gevallen de winstmarge verdwijnt of zelfs negatief wordt.

Hoe belast je prijsstijgingen door?

Hoe belast je prijsstijgingen door?

Wij krijgen op dit moment regelmatig de vraag of je een prijsstijging mag doorbelasten.

Ja dat mag vaak wel.

Wij raden je aan dit stappenplan te volgen.
1. Controleer of in je algemene voorwaarden iets is opgenomen over dat je prijsstijgingen mag doorbelasten.
2. Controleer daarna of in het contract met je klant is opgenomen of het doorbelasten van prijsstijgingen wordt uitgesloten.

Doorbelasten contractueel toegestaan

Doorbelasten contractueel toegestaan

Download onze voorbeeldmail prijsstijging aankondigen:

CUSTOM JAVASCRIPT / HTML

Doorbelasten contractueel niet toegestaan

Doorbelasten contractueel niet toegestaan

Stel je hebt niets opgenomen in je voorwaarden (antwoord op vraag 1 is nee) en/of je klant heeft het (nadrukkelijk) uitgesloten (antwoord op vraag 2 is Ja). Wat dan?

Op grond van de wet (artikel 6:258 BW) mag je de afspraken aanpassen als het (simpel gezegd) niet redelijk is om de ander aan die afspraken te laten vasthouden. Je mag dus ook van je klant vragen om hogere prijzen te betalen, ook als je afgesproken hebt dat juist niet te doen. Het kan zijn, dat die afspraak juist is gemaakt om dit soort situaties (onvoorziene kostenstijgingen) af te vangen. Dan hangt het ervan af wat er precies is afgesproken, maar zelfs dan zou je nog een beroep op dit artikel kunnen doen.

Download in dit geval onze voorbeeldmail via onderstaand formulier.

CUSTOM JAVASCRIPT / HTML


NB: doorgaans is de commercie en/of de relatie leidend en zul je er in onderling overleg uit moeten komen. In een aantal gevallen kan je klant de prijsstijging gewoon doorbelasten aan zijn klant, en dan wordt de soep niet zo heet gegeten misschien. Maar in de gevallen waarin het echt de continuïteit van je bedrijf in gevaar brengt (ook dat gebeurt) dan is het goed om te weten dat je een wettelijke kapstok hebt.

Uiteraard kijken we graag met je mee in concrete gevallen.

Kennisbank

Kennisbank

Wil je meer tips, PLUS toegang tot meer dan 200 praktijkadviezen, voorbeeldovereenkomsten en video’s ga dan direct naar de kennisbank.

Toegang tot onze kennisbank is alleen voor leden.
Wil je ook wekelijks advies en maandelijkse masterclasses over hoe je je bedrijf bulletproof maakt, klik dan op deze link en krijg meteen gratis toegang tot kennis, trainingen, videos en adviezen ter waarde van € 19.995,- als onderdeel van ons meest ongelofelijke gratis cadeau ooit.

We helpen je graag om een sterker bedrijf te bouwen.

P.S. met een juridisch bulletproof bedrijf bescherm je je merk, je winst en je droom zodat je meer verdient en meer overhoudt.

customer1 png

Hi, mijn naam is Edgar Stam

Oprichter, advocaat en CEO bij Het Team Juridische Zaken

Vroeger wachtte ik tot een ondernemer bij mij kwam. Dat waren hij en ik bijna eigenlijk altijd te laat om gedoe te voorkomen.

Als ik dan vroeg waarom hij niet even eerder had gebeld dan hoorde ik altijd hetzelfde antwoord: ja dan gaat de meter meteen lopen en jij bent zo duur. En als ik dan doorvroeg, dan bleek dat hij eigenlijk dacht dat je een advocaat alleen maar inschakelt als je een conflict hebt.

Onzin!

Een probleem oplossen kost veel meer dan een probleem voorkomen.

Dus als je een advocaat je laat helpen om gedoe te voorkomen kost hij veel minder en levert hij veel meer op.

Daarom helpen wij ondernemers met ons stappenplan om hun bedrijf juridisch bulletproof te maken zodat zij meer geld, tijd en energie overhouden en een sterker bedrijf.

1 png

Get Our Best Selling Product!

You just read about this...

Super excited about this product? We are, too! We just wrote this whole blog post that mentions it.

Ready to buy it? Get access to the Product here: