Monday, May 12, 2025
Een faillissement is een ingrijpende gebeurtenis, zeker als je ergens in loondienst werkt. Soms maakt een bedrijf na een faillissement een doorstart. Maar wat betekent dat eigenlijk voor jouw baan? En welke regels gelden er? In dit artikel leggen we uit wat er nu geldt en wat er mogelijk gaat veranderen.
Als jouw werkgever failliet gaat en het bedrijf maakt een doorstart, komt er vaak een nieuwe eigenaar. Dit is de zogenaamde “doorstarter”. Volgens de huidige wet mag deze doorstarter zelf bepalen of hij werknemers overneemt en zo ja, welke. Dat zorgt voor veel onzekerheid. Ook mag hij zelf kiezen welke arbeidsvoorwaarden hij aanbiedt. Die kunnen dus slechter zijn dan je gewend was.
Tips:
- Wees alert op je rechten als je werkgever failliet is gegaan.
- Ga in gesprek met de nieuwe eigenaar over je positie.
- Laat je informeren over je contract en arbeidsvoorwaarden.
Er is een wetsvoorstel in de maak: het Wetsvoorstel Overgang van Onderneming in Faillissement (Wovof). Dit voorstel wil jouw rechten als werknemer beter beschermen. Volgens dit voorstel moet de doorstarter alle werknemers overnemen met behoud van hun arbeidsvoorwaarden. Zo krijg je meer zekerheid over je werk en inkomen.
Let op: het gaat nog om een voorstel. Het is dus nog geen wet. Er kunnen nog wijzigingen komen en het is nog niet bekend wanneer het wetsvoorstel ingaat.
Tips:
- Houd het nieuws over het wetsvoorstel in de gaten.
- Vraag juridisch advies als je werkgever failliet gaat.
- Wees bewust dat het huidige recht (nog) niet deze bescherming biedt.
Er zijn situaties waarin de doorstarter niet verplicht is om iedereen een nieuw contract aan te bieden. Dit geldt als er sprake is van objectieve bedrijfseconomische redenen. Bijvoorbeeld als het bedrijf na de doorstart nog steeds slecht draait, of als er minder werk is door het verlies van klanten.
Er wordt gekeken naar de periode van 26 weken na de doorstart. De reden moet gebaseerd zijn op feiten, zoals verlies van omzet, een verhuizing of technische veranderingen.
Tips:
- Informeer naar de reden als je niet wordt overgenomen.
- Vraag of er sprake is van objectieve bedrijfseconomische redenen.
- Laat je bij twijfel adviseren door een jurist.
Een faillissement en doorstart zorgen voor veel onzekerheid, maar er zijn regels die jouw positie als werknemer beschermen. En er komen mogelijk extra regels bij. Zorg dat je goed geïnformeerd bent over je rechten en plichten.
Vragen of hulp nodig?
Heb je vragen over je contract of arbeidsvoorwaarden bij een doorstart? Of wil je weten wat je rechten zijn bij faillissement? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.
Oprichter, advocaat en CEO bij Het Team Juridische Zaken
Vroeger wachtte ik tot een ondernemer bij mij kwam. Dat waren hij en ik bijna eigenlijk altijd te laat om gedoe te voorkomen.
Als ik dan vroeg waarom hij niet even eerder had gebeld dan hoorde ik altijd hetzelfde antwoord: ja dan gaat de meter meteen lopen en jij bent zo duur. En als ik dan doorvroeg, dan bleek dat hij eigenlijk dacht dat je een advocaat alleen maar inschakelt als je een conflict hebt.
Onzin!
Een probleem oplossen kost veel meer dan een probleem voorkomen.
Dus als je een advocaat je laat helpen om gedoe te voorkomen kost hij veel minder en levert hij veel meer op.
Daarom helpen wij ondernemers met ons stappenplan om hun bedrijf juridisch bulletproof te maken zodat zij meer geld, tijd en energie overhouden en een sterker bedrijf.
You just read about this...
Super excited about this product? We are, too! We just wrote this whole blog post that mentions it.
Ready to buy it? Get access to the Product here:
Pagina's
Social