Friday, November 15, 2024
Op 14 november 2024 organiseerde de Belastingdienst samen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid twee webinars over schijnzelfstandigheid. De eerste was speciaal voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers), en de tweede voor werkgevers. In deze blogpost heb ik AI de belangrijkste punten samen laten vatten.
Schijnzelfstandigheid betekent dat je werkt als zelfstandige, maar eigenlijk meer lijkt op een werknemer. De Belastingdienst gaat hier vanaf 2025 weer streng op controleren. Dat betekent dat als jij werkt als zelfstandige, maar aan de regels van een werknemer voldoet, je mogelijk problemen krijgt met de Belastingdienst.
De belangrijkste boodschap voor zzp'ers is: wees goed voorbereid! Er zijn negen elementen waarmee de Belastingdienst kijkt of je echt een zelfstandige bent. Denk aan vragen zoals: bepaal je zelf je werktijden? Loop je commercieel risico? Werk je voor meerdere opdrachtgevers? Als het antwoord vaak 'nee' is, loop je het risico gezien te worden als schijnzelfstandige.
Je kunt gebruikmaken van de tools van de Belastingdienst, zoals de "Keuzehulp". Deze helpt je om te bepalen hoe jouw situatie eruitziet. Maar let op: deze tools geven alleen een indicatie, ze zijn geen garantie. Als je twijfelt over je status, praat dan met je opdrachtgever en kijk samen naar oplossingen. Bijvoorbeeld door de opdracht anders vorm te geven of door over te stappen naar een arbeidsovereenkomst.
Ook voor werkgevers is er veel om op te letten. Vanaf 2025 komt er een einde aan het zogeheten handhavingsmoratorium. Dit betekent dat de Belastingdienst weer streng gaat controleren of de zzp'ers waarmee je werkt, echt zelfstandig zijn. Is dat niet zo? Dan kan je als werkgever aansprakelijk worden gesteld en moet je alsnog loonheffingen betalen. In sommige gevallen kan er ook een boete worden opgelegd.
Het is belangrijk dat je duidelijke afspraken maakt met de zzp'ers waarmee je werkt. Denk hierbij aan een goed contract en zorg ervoor dat de afspraken kloppen met wat de Belastingdienst verwacht. Gebruik de "webmodule" van de Belastingdienst om te controleren of de werkrelatie echt zelfstandig is. Nogmaals: dit is een indicatie, maar het kan je wel helpen om risico's te verminderen.
Als er twijfel bestaat of een zzp'er eigenlijk een werknemer is, is het belangrijk om in gesprek te gaan en samen naar mogelijke oplossingen te kijken. Zo kun je de werkrelatie anders vormgeven of kiezen voor een arbeidsovereenkomst als dat beter past bij de werkzaamheden.
Zowel zzp'ers als werkgevers hebben dus de verantwoordelijkheid om zich goed voor te bereiden op de strengere handhaving van de regels rond schijnzelfstandigheid. Gebruik de beschikbare tools, bekijk je contracten goed, en ga in gesprek als er twijfels zijn. De Belastingdienst zal niet alleen kijken naar wat er op papier staat, maar ook naar hoe de samenwerking er in de praktijk uitziet. Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan!
Wil je meer weten? Kijk dan op de website van de Belastingdienst voor de juiste hulpmiddelen en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen rond deze regels. Vanaf 2025 gaat de controle omhoog, dus wees voorbereid!
Wij denken dat je je beter kan richten op het zijn van ondernemer. Zorg dat opdrachtnemer in relatie tot de opdrachtgever als ondernemeer wordt gezien. Hoe doe je dat? Maak hier gebruik van onze checklist schijnzelfstandigheid
Oprichter, advocaat en CEO bij Het Team Juridische Zaken
Vroeger wachtte ik tot een ondernemer bij mij kwam. Dat waren hij en ik bijna eigenlijk altijd te laat om gedoe te voorkomen.
Als ik dan vroeg waarom hij niet even eerder had gebeld dan hoorde ik altijd hetzelfde antwoord: ja dan gaat de meter meteen lopen en jij bent zo duur. En als ik dan doorvroeg, dan bleek dat hij eigenlijk dacht dat je een advocaat alleen maar inschakelt als je een conflict hebt.
Onzin!
Een probleem oplossen kost veel meer dan een probleem voorkomen.
Dus als je een advocaat je laat helpen om gedoe te voorkomen kost hij veel minder en levert hij veel meer op.
Daarom helpen wij ondernemers met ons stappenplan om hun bedrijf juridisch bulletproof te maken zodat zij meer geld, tijd en energie overhouden en een sterker bedrijf.
You just read about this...
Super excited about this product? We are, too! We just wrote this whole blog post that mentions it.
Ready to buy it? Get access to the Product here:
Pagina's
Social